Oppositionsledare mördades i Nigeria

En ledande oppositionspolitiker från Nigerias näst största parti mördades på onsdagsmorgonen i huvudstaden Abudja. Det är det allvarligaste dådet hittills i den pågående valkampanjen. Nigeria ska hålla parlaments- och presidentval i april.
Harry Marshall var en tung oppositionspolitiker och en av presidentens allvarligaste politiska rivaler. Marshall var en ledande medlem av ANPP, All Nigeria Peoples Party, landets näst största parti. Var partikamrat med presidenten Harry Marshall var fram tills för ett år sedan partikamrat med presidenten men hoppade av hans parti PDP i protest mot att Obasango utsågs till presidentkandidat. PDP:s presidentkandidat är en före detta militärdiktator är en av de starkaste oppositionskandidaterna och den som är det allvarligaste hotet mot presidenten i de kommande valen. Mycket få uppgifter om mordet har än så länge kommit fram. 10 000 döda Nigeria har de senaste åren skakats av politiskt våld sedan de första demokratiska valen 1999. Efter 15 år av militärdiktatur i Nigeria har över 10 000 människor dödats i en våldsspiral med politiska, religiösa och etniska förtecken. Flera politiska mord Under de senaste månaderna har flera politiska mord ägt rum och våldsamma sammanstötningar mellan olika politiska partiers anhängare har ökat farhågorna för en upptrappning av våldet inför det stundande valet. Nigeria som är Afrikas folkrikaste nation har en blodig historia. Militärkupper har avlöst varandra sedan landet blev självständigt 1960.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".