Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Val i Nordirland skjuts upp

Den brittiska regeringen har skjutit upp vårens planerade val i Nordirland för att ge mer tid åt försöken att få fram en varaktig fredsöverenskommelse. Beskedet kom efter två dagars förhandlingar i Belfast där de brittiska och irländska premiärministrarna deltog. Men trots det uppskjutna valet råder optimism om möjligheterna att få ihop ett avtal.
I trettio timmar satt Nordirlands protestantiska och katolska politiska ledare inlåsta i förhandlingar med Irlands premärminister Bertie Ahern och Storbritanniens Tony Blair. Slutlig lösning för fred I sin hand hade de fått ett 28-sidigt dokument där de båda regeringarna drar upp riktlinjerna för vad som ska bli den slutliga och varaktiga fredslösningen för Nordirland. Nu ska alla parter konsultera sina respektive gräsrötter innan de båda premiärministrarna återkommer till Belfast i april och hoppas kunna slå fast avtalet. Återupprätta självstyret I första hand är målet att återupprätta det Nordirländska självstyret som lades i malpåse i höstas efter att förtroendekrisen mellan de protestantiska och katolska partier som delar makten hade nått en punkt där provinsregeringen inte gick att rädda. Men vad det 28-sidiga dokumentet handlar om är att hitta lösningar som alla sidor kan acceptera på de frågor som inte löstes i Långfredagsavtalet som för fem år sedan gav Nordirland självstyre och maktdelning – och därmed nå en uppgörelse som kan bli bestående. IRA ska avväpnas I grunden handlar det om att övertyga den protestantiska opinionen om att inga alternativ finns till fortsatt maktdelning med Nordirlands katoliker och övertyga det katolska IRA, den irländska republikanska armén och dess politiska gren, Sinn Fein, om att för det krävs mer förtroendeskapande åtgärder från deras sida. Framför allt gäller det kravet att IRA nu måste ta steget och avväpna sig. Det är en bit kvar och en svår bit, men för ovanlighetens skulle antyder alla parter i förhandlingarna optmism.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".