Norska regeringen i bråk med oljejätte

Det är inte bara i Sverige som det stormar kring höga chefers löner och bonusordningar. I Norge hotar näringsministern med att avsätta styrelsen i oljebolaget Statoil om koncernchefen får en hög bonus som diskuteras i företaget.
I oljebolaget Statoils styrelse diskuteras en bonus till koncernchefen Olav Fjell på motsvarande drygt en miljon svenska kronor som en belöning för att han gjort ett bra jobb. Styrelsen ska fatta beslut de närmsta månaderna. Men norska staten har förpliktat sig inför parterna i arbetslivet att hålla löneutvecklingen på en moderat nivå för cheferna i bolagen, som har statligt majoritetsägande. Därför hotar näringsministern Ansgar Gabrielsen från konservativa Höyre med att avsätta styrelsen om Fjell får bonusen. Varnar även andra bolag Men Statoils styrelseordförande säger att han inte bryr sig om hot och att styrelsen gör som den vill. Ministerns varning gäller också andra bolag med stort statligt ägande och han riktar också stark kritik mot olje- och aluminiumbolaget Norsk Hydro. En hög chef där kan få utbetalningar på motsvarande drygt sju miljoner svenska kronor i år. Irriterar många Många arbetstagare i Norge retas av att cheferna kan få så höga löneökningar och bonus just nu samtidigt som fackförbunden har gått med på att inte ställa för höga krav på lönehöjningar under våren för att minska pressen i norsk ekonomi.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".