Gräddfil till vården kan stoppas

Det blir ingen ny stopplag för akutsjukhus, utan akutsjukhus ska kunna drivas i vinstsyfte i framtiden. Men förutsättningen är att patienter med privata sjukförsäkringar inte har något företräde, säger Pär Axel Sahlberg, regeringens särskilda utredare om vårdens ägarformer.
– Ja idag är det här ett oreglerat område, så att det finns nog ganska många sådana vägar, säger regeringens utredare. Vad kommer det att bli för skillnad för de som har privata vårdförsäkringar? – I framtiden får de vända sig till de helt privata klinikerna, säger Pär Axel Sahlberg. I framtiden ska det alltså inte bli möjligt för patienter med privata sjukförsäkringar får företräde till sådan vård som finansieras av skattepengar. Vare sig den vården utförs av ett privat eller landstingsägt sjukhus. V upprörda När möjligheten till så kallade gräddfiler stoppas så ser regeringens särskilda utredare inte längre något hinder för att sälja ut akutsjukhus. Bortsett då från de stora universitets och regionssjukhusen, som skyddas från utförsäljning. Men förslaget upprör vänsterpartiets vice ordförande Ingrid Burman. – Vi har en överenskommelse med regeringen och miljöpartiet om att inget akutsjukhus ska överlåtas, så jag förutsätter att det inte kommer att läggas ett förslag med den här inriktningen i riksdagen. För även om det inte öppnar för de privata försäkringspatienterna så öppnar det för ett marknadstänkande i sjukvården, säger Ingrid Burman, vänsterpartiet. C vill ha privata försäkringar Men centerpartiets ekonomiska talesman Lena Ek tycker det är fel att stoppa patienter med privata försäkringar från att gå före i vårdkön. – Konsekvensen blir ju att vi förbjuder ett visst form av företagande i det här landet, och det tycker jag är en mycket märklig inställning, säger Lena Ek, centerpartiet.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".