Deklarationsblanketten fyller 100 år

Snart finns den igen i en brevlåda nära dig, det handlar om deklarationsblanketten, som i år är nyhetsfattigare än på länge, enklare än någonsin, och som firar 100-årsjubileum i år.
– Vi har väl fångat in ganska mycket, men fortfarande är det svårt för medborgaren som sålt sina värdepapper att deklarera dem på ett rätt sätt. Där är regelverket komplicerat och vi kan inte riktigt hjälpa till att räkna ut vad vinsten eller förlusten har blivit. Där har vi mer att göra, men då tror jag man måste ge sig på reglerna, Mats Sjöstrand, generaldirektör på Riksskatteverket. Det är samma blankett för alla deklaranter i år, löntagare som näringsidkare. De förtryckta uppgifterna sätter nytt rekord med 78 miljoner eller 10 uppgifter per deklarant. Blanketten har nytt format, skatten är redan uträknad, det är bara att skriva på eller godkänna via hemmadatorn, och allt detta börjar skickas ut till hushållen om ett par veckor. Det är hundraårsjubileum i år. Den första blanketten innehöll bara inkomstuppgifter, inga avdrag. Efter 100 år undviker svenskarna att deklarera 100 miljarder kronor. – Det är inte så kul att se folk som river upp kuvertet och sen skriver under och stoppar ned i lådan. Man ska ta tillfället i akt och kontrollera och se att allt är korrekt, det ska man alltid göra. Hur är det med troheten mot systemet? Har det förändrats under åren? – Vi ser ju inga jätteskillnader, men det finns alltid ett visst undandragande av skatt. Vi saknar 100 miljarder om året, internationellt sett ingen katastrofsiffra men det är mycket pengar. Olika hot mot skattemoralen som attitydförändringar, där finns mycket att bearbeta. Hur kan man täppa till hålen efter de 100 miljarderna? – Vi måste se till att vi upprätthåller den grundläggande lojaliteten, att folk vet varför man betalar skatt, tycker att det är rimligt att betala skatt. Det går inte bara med kontroll hålla uppe det, det går inte.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".