Regeringen räknar med sämre tider

Regeringen sitter på onsdagseftermiddagen i överläggningar på Harpsund för att diskutera läget i svensk ekonomi. Det finns flera problem i ekonomin just nu. Enligt finansminister Bosse Ringholm är det allvarligaste att statens kostnader ser ut att bli för stora.
– Det är två områden där det är galopperande kostnader. Det ena är på ohälsoområdet. Det andra är på arbetslöshetsområdet där vi ser risker och tendenser att vi kan få ökade kostnader för arbetslöshet. Det är huvuduppgiften i vårpropositionen hur vi kan bromsa dessa kostnader, säger finansminister Bosse Ringholm. 10 miljarder kronor för mycket har staten i kostnader. Det är lika mycket som halva barnbidraget kostar staten. Företagen betalar mindre skatt Det är flera kurvor som pekar åt fel håll. Det allmänna får in för lite skattepengar. Enligt Bosse Ringholm ser bara företagen ut att betala in 10 miljarder mindre i skatt i år än regeringen räknat med. Export och import minskar Både importen och exporten minskar kraftigt. Tidigare har regeringen räknat med att exporten skulle öka med fyra procent men nu tror Ringholm snarare på en procent. Arbetslösheten stiger Arbetslösheten ökar alltså också. Regeringen har som mål att åtta av tio svenskar ska ha ett jobb nästa år men det blir svårt för just nu ökar sysselsättningen alls. – Om den internationella konjunkturen inte förbättras kan det bli väldigt svårt att nå det målet, säger Bosse Ringholm. Oklart om sparförslag För att klara den gräns för utgifterna som riksdagen har satt upp ska klaras kan regeringen bli tvungen att spara. Om det blir någon höjning i sommar av de högsta ersättningarna till sjukskrivna och föräldralediga, det kan inte Bosse Ringholm säga. Redan i år måste det komma fler förslag på hur man ska minska sjukskrivningarna. Regeringen vill att arbetsgivarna ska betala mer för sjukskrivningarna men vad man ska göra mer det kan inte finansministern säga: – Jag kan inte ge ett definitivt besked på vilka av de övriga förslagen som är praktiskt och tekniskt genomförbara men vår ambition är att genomföra så många som möjligt redan den 1 juli, säger Bosse Ringholm.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".