Unga pensionssparar som aldrig förr

Unga pensionssparar mer än någonsin. Men alla olika formerna för placering av pensionspengarna kan verka förvirrande. För ungdomarnas blir det till att lita på bankernas råd.
Det stora slaget som bankerna hade om kunderna var som störst för tre år sedan när premiepensionsmyndigheten, PPM, introducerades. Britt-Marie André, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå, säger att den vågen av information som då följde kunde uppfattas som krånglig. En del ungdomar såg till och med informationen som skrämselpropaganda. Fortfarande i dag tycker många ungdomar att det är svårt att få en tydlig bild av pensionen. Men de flesta anser ändå att frågan är viktig. Det ökande intresset för pensionssparande bland ungdomar tyder på en allt högre grad av medvetande. Tryggad ålderdom som tack för ett långt och troget tjänande i arbetslivet räcker inte i dag på samma sätt som förr. Lovisa Lindmark är vd för Ungdomsbarometern - som undersöker ungdomars värderingar. Hon säger att den yngre generationen har en mer självständig attityd idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".