Sydafrikas statliga telekombolag säljs ut

Sydafrikas hittills största privatiseringsaffär, försäljningen av statliga Telkom, är i slutfasen. Försäljningen har skjutits upp flera gånger, men nu ska företaget introduceras på börserna i Johannesburg och i New York.
I sex år har utförsäljningen av Sydafrikas statliga Telkom-bolag planerats. Nu när äntligen äger rum så är det på en dyster marknad. Telekomaktier har rasat och Irak-krisen ligger som ett tungt orosmoln över världens börser. 25 procent av Telkoms säljs ut i denna fas. Telkom har monopol på fasta linjer i Sydafrika. Men den mest attraktiva delen, är Vodacom, ett av Sydafrikas tre mobilföretag och som Telkom är hälften-ägare i. 1,5 miljon sydafrikaner har anmält intresse för att få köpa aktier - ett omstritt erbjudande, eftersom icke-vita erbjuds köpa aktien till 20 procent rabatt. Motiveringen är att människor som tidigare varit diskriminerade under apartheid-tiden, ska uppmuntras. Positiv diskriminering är en aktiv och mycket medveten ekonomisk politik som ANC-regeringen driver i strävan att mer kapital ska kontrolleras av svarta. Fortfarande har vita sydafrikaner den ekonomiska makten i landet. Men rabatten till icke-vita har kritiserats hårt och kritkerna menar att det är rasism. En konservativ, mao, en vit fackförening, ville få frågan prövad i domstol. Det stred mot grundlagen, hävdar föreningen. Men efter överläggningar med regeringen så har fackföreningen dragit tillbaka sin stämningsansökan. För två år sen värderades Telkom till 100 miljarder rand, ungefär lika mycket i svenska kronor. I dag är bolaget värt omkring 25 miljarder. Hade privatiseringen skett då, när telekomaktierna stod som högst, hade sydafrikanska staten fått in omkring 25 miljarder. Nu väntas intäkterna hamna på mellan 4 och 5 miljarder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".