EU vill satsa statliga pengar på bredband

Nu kommer signaler som kanske kan sprida lite ljus i mörkret för telekomföretagen. EU-kommissionen är redo att säga ja till att statliga pengar kan användas för att modernisera regioner som sackar efter.
Konkurrenskommissionär Mario Monti har meddelat att Frankrike får använda statliga pengar som delfinansiering för satsningar på bredband i eftersatta områden. Ofta är ju statliga pengar förbjudna, eftersom det kan snedvrida konkurrensen, men den här gången har alltså Monti sagt ja. Sannolikt kommer det här beskedet att locka fram satsningar också i andra EU-länder som sackar efter i satsningar på den nya tekniken. Dessutom signalerar en annan kommissionär, Michel Barnier, att han mycket väl kan tänka sig att regionstöd också för användas för exempelvis satsningar på bredband. Beskeden ska ses mot bakgrund av den mycket dystra utveckling som en rad företag inom telekomsektorn har haft på senare tid. Efterfrågan har sjunkit drastiskt. Nyligen meddelade exempelvis franska Alcatel en rekordförlust på 4,75 miljarder euro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".