100-årsjubileum för kär blankett

Snart finns den igen i en brevlåda nära dig...det handlar om deklarationsblanketten, som i år är nyhetsfattigare än på länge, enklare än någonsin, och som firar 100-årsjubileum i år.
Det är samma blankett för alla deklaranter i år, löntagare som näringsidkare. De förtryckta uppgifterna sätter nytt rekord med 78 miljoner stycken, eller 10 uppgifter per deklarant. Blanketten har nytt format, skatten är redan uträknad, det är bara att skriva på, eller godkänna via hemmadatorn, och allt detta börjar skickas ut till hushållen om ett par veckor. Det är hundraårsjubileum i år, den första blanketten innehöll bara inkomstuppgifter, inga avdrag, och efter 100 år undviker svenskarna att deklarera 100 miljarder kronor - Det är inte så kul att se folk som river upp kuvertet, skriva på och lägga på lådan. Man ska ta tillfället i akt och kontrollera att uppgifterna är korrekta, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på Riksskatteverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".