Få asylsökande barn hamnar i prostitution

Av de drygt 200 ungdomar som de senaste tre åren avvikit från förläggningar så tros de flesta inte hamna i trafficking eller prostitution. Det hävdar experter med anledning av den granskning som Ekot rapporterat om i veckan.
- Jag tycker att man för enkelt antagit att när barn försvinner från Migrationsverkets anläggningar så hamnar de i trafficking, så är det naturligtvis inte, säger Marie Hessle, enhetschef på barn-och ungdomspsyk på flyktingenheten i Stockholm. Trafficking inte vanligt Det har varit mycket diskussioner om vad som händer med de barn och ungdomar som söker asyl ensamma, och som avviker från en förläggning. Det har ibland antagits att de hamnar i trafficking och prostitution. Ekots rundringning bland experter menar att det inte är så. Att vara under 18 år och ensam söka asyl, kan innebära en risk för att bli utnyttjad på olika sätt, säger psykolog Marie Hessle vid barn-och ungdomspsyk i Stockholm. Trots den här risken tror personer som arbetar med asylsökande ungdomar att det är ett litet antal av de som avviker från en förläggning som hamnar i prostitution. Marie Hessle säger att de personer som handlar med barn för att utnyttja de i sexuellt syfte inte vill att ungdomarna ska registreras hos Migrationsverket. Människohandlare undviker myndigheter Det talar emot att de försvunna ungdomarna hamnar i prostitution, för då finns de i de svenska systemen. Människohandlare vill operera i tysthet. - En verksamhet där man använder barn i trafficking är en kriminalitet som försöker undvika myndigheternas insyn. Det betyder att man sannolikt befinner sig på platser där de här barnen inte går att se, säger Marie Hessle. Söker asyl i annat land Ekots granskning av vad som händer med de asylsökande ungdomarna som avviker, och som för närvarande är 217 stycken, visar att den stora delen av de som försvinner åker hem, eller söker asyl i ett annat land. Camilla Örndahl är handläggare på Rikskriminalpolisen, och hon är expert på människohandel. Hon menar att det är ovanligt att de här avvikna ungdomarna hamnar i prostitution, men poängterar att en, är en för mycket. - Jag tror inte att det är så där jättevanligt egentligen, att det förekommer med någon eller några är förstås allvarligt, men jag tror inte att man kan tala om något större organiserat nätverk i Sverige i alla fall, säger Camilla Örndahl. Krävs mer kartläggning Eva Larsson Bellander på Rädda Barnen håller med. Men hon efterlyser mer forskning kring detta ämne. - Vi tror att en litet antal hamnar i händerna på så kallade människohandlare, men vad vi från Rädda Barnen betonar är ju att det är extremt viktigt att undersöka och kartlägga varför barnen försvinner?, säger Eva Larsson Bellander. Och med tanke på att Sverige har en lag som förbjuder sexköp, är Sverige inte så intressant för människohandlarna säger Camilla Örndahl. - Det gör Sverige till ett mindre attraktivt land. Det går inte att sända ut kvinnor på gatan och själv ragga kunder. Man måste vara mycket mer diskret, säger Camilla Örndahl på Rikskriminalpolisen.
Anna Tibblin Hansson
Ni som vill lyssna på hela serien om de asylsökande ungdomarna kan gå in på sr.se/ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".