Pengar till lärare ska stoppa sextrakasserier

Den nya Skolutvecklingsmyndigheten tänker ge upp till två miljoner kronor i bidrag till lärarnas fackliga organisationer för att lärarna ska lära sig sina egna etiska principer och sluta kränka elever sexuellt.
– Vi menar at tdet finns full anledning att sätta fart på bevakningen av vuxna på skolor, säger Mats Ekholm som är chef för Skolutvecklingsmyndigheten. I en undersökning från Skolverket i höstas med 2 300 elever, sa 29 att de erbjudits fördelar av lärare i utbyte mot sexuella tjänster. Och 24 elever sa att de utsatts för sexuella övergrepp av lärare. Enligt Skolverket var svaren trovärdiga. De två lärarfacken, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, antog för två år sedan etiska principer för lärare. Enligt dessa ska lärare, bland annat, bemöta eleverna med respekt och skydda dem mot skada, kränkningar och trakasserier och också ingripa om en kollega kränker en elev. Skolutvecklingsmyndigheten vill nu att de fackliga organisationerna ska intensifiera arbetet med att få lärarna att tillämpa sina principer. Och att alla cirka 140 000 lärare på grundskolan och gymnasiet ska samtala om vad etiken innebär och fundera över varför elever berättar om övergrepp och kränkningar. För det ska myndigheten ge 1,5 till 2 miljoner kronor i bidrag till organisationerna inom kort. Exakt hur mycket är inte klart än. Tanken är att ge bidrag även 2004 och 2005. – Slår man ut det över många lärare såkanske det inte räcker till så mycket. Men vi hoppas att det är en viktig slant som kan hjälpa den här processen att få full fart, säger Mats Ekholm. Men är det rimligt att använda statliga pengar för att lära lärare att inte kränka elever? – Ja det är det ju, eftersom våra skattemedel, som det här utgör redan betalar lärarnas lön. Och kan vi med någon eller några miljoner stimulera lärarna att göra ett mer omsorgsfullt arbete med eleverna; då är det här väl värda pengar.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".