Splittringen i Irakfrågan allt tydligare

Det blir allt svårare för USA att samla en bred koalition för ett krig mot Irak. Under onsdagen förklarade Frankrike, Ryssland och Tyskland att de inte tänkte tillåta en ny FN-resolution som sanktionerar våld mot Irak. Men USA:s utrikesminister Colin Powell varnande för faran i att låta en diktator splittra världssamfundet.
– Iraks falska samarbetsgester syftar inte enbart till att föra oss bakom ljuset, utan också till att splittra oss i käbblande fraktioner, varnade en märkbart frustrerad Colin Powell. Han talade ett par timmar efter att Frankrike, Ryssland och Tyskland återigen demonstrerat sitt motstånd mot ett krig. Krig i FN:s namn eller inte De närmaste dagarna blir avgörande för om det stundande kriget sker i FN:s namn eller inte. USA ska försöka få med sig nio av säkerhetsrådets 15 länder för en ny FN-resolution, samt förhindra att Ryssland eller Frankrike lägger in sitt veto. I debatten här talar man nu om att det var ett misstag av Bush att gå med på Tony Blairs krav på en andra FN-resolution. Han gjorde det bara för att vara hygglig eftersom Blair har inrikespolitiska problem, sa en kommentator, men det var dumt. Ny rapport av Blix Under fredagen lägger Hans Blix fram sin rapport om Iraks avväpning. Och redan under onsdagen kunde Blix berätta att Irak har samarbetat aktivt med vapeninspektörerna den senaste månaden. Men Blix sa också att han inte tänkte begära mer tid för inspektioner: – Om jag skulle begära ytterligare till exempel fyra månader skulle det signalera att jag var övertygad om att Irak skulle samarbeta och det vågar jag inte garantera, sa Hans Blix i New York.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".