Starten för 3G viktig för Ericsson

I veckan startade teleoperatören Tre i Italien det första 3G-nätet i Europa och inom ett par månader börjar Tre i Sverige och Storbritannien att sälja 3G-telefoni. För Ericsson som är stor leverantör till Tre i både Sverige och Italien står nu mycket på spel. Blir Tre:s lansering en succé kan det äntligen få fart på Ericssons försäljning igen, säger Torbjörn Possne som är chef för försäljningen av 3G-system på Ericsson.
Gör teleoperatören Tre succé kommer Tre:s konkurrenter snabbt att öka sina beställningar av telekomutrustning, tror Torbjörn Possne. Och det skulle gynna Ericsson som då får sälja fler basstationer, växlar och annan telekomutrustning. Med andra ord ju mer lyckad Tre:s lansering av 3G-telefoni blir desto mer telekomutrustning får Ericsson sälja. Men Tre:s lansering kommer också att medföra en annan viktig förändring, som kan gynna Ericsson. Priserna kommer att sjunka. Det här eftersom 3G-tekniken är mer kostnadseffektiv - och på grund av att konkurrensen hårdnar när en ny teleoperatör skall ta kunder från de andra telebolagen. Och då priset faller räknar Ericsson med att fler kommer att ringa med sin mobiltelefon. I dag rings bara 17 procent av alla samtal i Europa från en mobil. Skulle den andelen öka till 27 procent, så krävs i stort sett en fördubbling av kapaciteten i mobilnäten. Vilket skulle ge Ericsson många nya order. Nu går det ju att vända på hela resonemanget. Är det få som vill bli kunder hos Tre så minskar trycket på andra teleoperatörer att investera i de nya 3G-näten, samtidigt som pressen på priset inte skulle öka. Men Ericssons 3G-chef, Torbjörn Possne, är övertygad om att många italienare, britter och svenskar kommer att skaffa 3G-abonnemang.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".