Fast mobil väcker ilska på landsbygden

Telia har på vissa håll i landet ersatt den traditionella fasta telefonin med digital telefoni, så kallad ”fast mobil”. Det här har lett till problem och ilska för de drabbade landsbygdsborna, bland annat eftersom man i och med det inte kan få bredbandsuppkoppling till datorn.

Åke Andersson är skogsbrukare i Kopparemåla utanför Karlskrona och han är en av dem som nu är hänvisad till den nya mobiltelefonen.

– Man får ha den vanliga mobiltelefonen och där är mycket dålig täckning på den. Ibland får man till och med köra iväg för att ringa. Landsbygden håller ju på att dö ut på detta viset. Vi är lite smått förtvivlade allihop, säger Åke Andersson

Enligt lagen har alla svenska hushåll rätt att ha tillgång till en fast telefon. Däremot finns det ingen liknande lagstiftning när det gäller rätten till Internet eller bredband trots att allt fler samhällstjänster förutsätter Internet.

Mats Persson är It-strateg på Karlskrona kommun och han tycker att även rätten till Internet borde vara lagstiftad eftersom samhället ser ut som det gör idag.

– Det är ett oerhört tryck och en oerhörd oro om man inte får bredbandet. I ett lite längre perspektiv så ser vi hur viktigt detta blir att ha tillgång till nätet, för att det är ju där du hämtar information, du gör saker, du handlar, du skaffar dig information och i grund och botten handlar det om din chans att vara en god informerad medborgare i ett demokratiskt samhälle, säger Mats Persson.

Men även lagen om rätten till fast telefon är oklar. I Svartträsk i Överkalix har inte Telias nya digitala fasta mobil någon täckning. Det enda som fungerar där är Nordisk Mobiltelefoni som är ett betydligt dyrare alternativ. Frågan är vem som ska betala för extrakostnaden. Just nu utreder Post- och telestyrelsen hur telefonin ska fungera i framtiden, en utredning som ska vara klar till årsskiftet.

Karl-Gustav Larsson i Svartträsk i Överkalix hoppas på det bästa nu när det finns ett alternativ.

– Det täcker ju då här också hos mig men det är ju en dyrare historia. Vi kan ju inte stå och betala kanske flera gånger så dyr telefon som övriga i Sverige gör, säger Karl-Gustav Larsson.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Pernilla Komme, SR Norrbotten
pernilla.komme@sr.se

Helena Strömblad, SR Blekinge
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".