Fler sjöbodar väntas i Norrland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Mindre strandskydd ska gynna landsbygd

För att utveckla landsbygden ska det bli lättare att bygga längs stränder på landsbygden där det finns gott om orörda stränder. Samtidigt ska strandskyddet stärkas vid redan bebyggda stränder. Det föreslår miljödepartementet

Arjeplogs kommunalråd, socialdemokraten Bengt-Urban Fransson, är nöjd med förslaget.

– Vi kommer ju att direkt sätta oss ner och gå igenom vår kommun och se i vilka områden som är lämpliga att exploatera för hotellanläggningar för privata fritidshus eller för permanentboende och vilka områden som är viktiga att bibehålla orörda och skyddade.

Hur stor del av era sjöar tror du att ni kommer att försöka exploatera mer?

– Vi i vår kommun har över 8 700 sjöar. Jag skulle kunna tänka mig att det kommer att röra sig om 20 - 25 sjöar, säger Bengt-Urban Fransson.

Strandskyddet innebär att ingen får bygga hus närmare än 100 meter från vatten. Nu införs enligt miljödepartementets förslag en ny grund för undantag från strandskyddet, landsbygdsutveckling, vilket innebär att kommunerna i vissa områden ska kunna tillåta campingstugor, serveringar men också privatbostäder nära vattnet. Men regeln ska inte gälla kusten från Bohuslän till Uppland och Höga kusten, men däremot sjöar i inlandet.

Dessutom ska kommunerna och inte länsstyrelserna godkänna andra undantag från strandskyddsreglerna.

Svenska Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson, är oroad över förslaget, eftersom han tycker att kommunerna hittills brytt sig alldeles för lite om strandskyddet.

– Det här förslaget är ett hårt slag under bältet på alla svenskar som tycker om friluftsliv. Det stärker också hotet mot en tredjedel av de tusentals växter och djur som är utrotningshotade i vårt land. Det är ett av de sämsta förslag som jag någonsin har sett i svensk miljöpolitik, säger Mikael Karlsson.

I tätbebyggda områden med mycket hus längs stränderna tror ändå miljödepartementets utredare, Elisabet Falemo, att det kan bli skärpt tolkning av reglerna. Men Mikel Karlsson är oroad och befarar istället fler strandhus när kommunerna får större möjligheter att besluta om undantag.

– Man borde ha skärpt reglerna där trycket på stränderna är alldeles för högt vid de stora sjöarna i södra Sverige och längs längs kusterna, säger Mikael Karlsson.

Elisabet Falemo, statssekreterare på miljödepartementet, tycker ändå förslaget är bra och tror kommunerna klarar ansvaret.

– På många sätt är den nuvarande lagstiftningen så fyrkantig att det är svårt för många kommuner att utvecklas bebyggelsen eller fritidsområden som de skulle önska, säger Elisabet Falemo.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".