”Usama bin Laden gömmer sig i pakistansk storstad”

Enligt den amerikanska tidningen New York Times befann sig al Qaida-ledaren Usama bin Laden i Pakistan så sent som för en månad sedan och träffade Khalid Shaikh Mohammed, som just har gripits
Enligt tidningen tyder mycket på att Usama bin Laden inte gömmer sig i gränstrakterna nära den afghanska gränsen, utan i någon av Pakistans storstäder. Det är material som hittats hos den gripne Khalid Shaikh Mohammed som gör att pakistanska myndigheter nu tror att Mohammed träffade Usama bin Laden så sent som för en månad sedan, möjligen i den myllrande pakistanska staden Rawalpindi. Hittills har man trott att Usama bin Laden gömt sig ide svårtillgängliga bergstrakterna vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Troligen i storstad Men de nya uppgifterna gör det mer troligt att bin Laden gömmer sig i någon av Pakistans kaotiska storstäder. Det är den amerikanska tidningen New York Times som tagit del av uppgifter från de inledande förhören med Khalid Shaikh Mohammed, mannen som beskrivits som al Qaidas vd, medan Usama bin Laden utgör terrornätverkets styrelseordförande. Enligt tidningen sa Mohammed i förhör med pakistansk polis ”Jag tackar Allah för att vår shejk lever, jag träffade honom för bara en månad sedan”. Tecken på attack Amerikanska källor säger att när Usama bin Laden tidigare personligen träffat sina underordnade har det varit en signal om att en ny stor terrorattack varit förestående. Samtidigt växer förhoppningen att gripandet av Khalid Shaikh Mohammad ska leda till att också Osama bin Laden snart är i amerikanskt förvar. Datorer, adressböcker och mobiltelefoner som hittades hos Khalid Shaikh Mohammed har nu sänts till Washington för analys. Belöning lockbete New York Times citerar pakistanska källor som säger att Khalid Shaikh Mohammed förråddes av någon inom al Qaida, någon som var ute efter USA:s belöning på över 200 miljoner kronor. Samma belopp har USA utfäst till den som hittar Usama bin Laden.
Nils Horner, New Delhi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".