Turkiet

Ekonomin växer men fattigt i sydost

Turkiet är en av de snabbast växande ekonomierna i världen, så sent som för två år sen var till exempel tillväxttakten, enligt BNP, över sju procent.

Samtidigt brottas vissa regioner i sydöstra Turkiet med stora problem som arbetslöshet och fattigdom. En av de hårdast drabbade regionerna är Diyarbakir.

Turkiet med sina ungefär 75 miljoner invånare, är bland annat med i den så kallade G20-gruppen med de 20 största ekonomierna i världen, Sverige är indirekt med i G20 genom medlemskapet i EU. Men Turkiet är fortfarande mycket uppdelat. 

I till exempel Diyarbakir, har konflikterna de senaste åren gjort att den ekonomiska utvecklingen nästan stannat av.

Jag träffar Sashismail Bedirhanglu, som driver nio olika bolag som sysselsätter sammanlagt 250 personer i området, alltifrån bensinstationer till asfaltläggning, och han är kritisk mot regeringen i Ankara.

– Regeringen kanske säger att det görs stora satsningar på den här regionen men om man tittar på fördelningen av ekonomiska satsningar och bidrag, så hamnar ändå Diyarbakir på 40:e plats, så de mesta satsningarna går till de största städerna i stället.

Han drar en mängd olika statistik om en 40-procentig arbetslöshet, att 20 procent av alla som bor här lever under fattigdomsgränsen och att hälften av provinsen en och en halv miljoner människor är under 18 år.

Han talar om att drömmen vore om ett stort utländskt företag, kommer hit, trots allt tal i media om hur farligt det kan vara här, och satsar på en rejäl bomullsindustri eftersom förutsättningarna är mycket goda, annars finns det flera andra exempel.

Sashismail Bedirhanglu talar om ett holländskt företag som bygger ett stor köpcentra men också om juvelen som glimrar i all bedrövelse, bygget av ett stort internationellt lyxhotell som kanske till och med kan locka hit någon partysugen, amerikansk arvtagare till hotellkedjan.

Jan Andersson, Diyarbakir
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".