Nya krav för medborgarskap.
Fp-förslag

Kurs krävs för svenskt medborgarskap

Folkpartiets ledning vill införa ytterligare ett krav för dem som vill bli svenska medborgare. Förutom att kunna svenska ska man också ha gått en så kallad medborgarskapskurs.

– Den ska handla om de grundläggande principer som vårt samhälle vilar på. Man ska veta sina rättigheter och skyldigheter, likabehandling, jämställdhetsfrågor, vår syn på hur man fostrar barn och så vidare. Det är den typ av information som man tidigare har kunnat få inom ramen för SFI, men som man tog bort när man gjorde SFI till en renodlad språkundervisning, säger den folkpartistiska integrationsministern Nyamko Sabuni.

Vad vinner man på en sådan kurs?

– Ja, det ena är att många människor får ta del av vad de har för rättigheter. I det här fallet tänker jag mest på kvinnor och barn. Men det andra är också att man inte kan skylla på att man inte visste när man gör vissa saker.

Enligt förslaget som nu går ut på remiss till de lokala partiorganisationerna ska medborgarskapskursen vara frivillig, men den ska vara ett krav för den som vill bli svensk medborgare.

Nyamko Sabuni tar aga som ett exempel på att kursen behövs.

– Större del av världen tror att man måste fostra med hjälp av aga. I Sverige har vi sagt nej till det. Och då tycker jag det är viktigt att förmedla den informationen att vi fostrar inte barn med hjälp av aga, säger hon.

Sabuni tycker inte att folkpartiet kan anklagas för att försöka assimilera invandrarna genom det nya kravet för medborgarskap.

– Då kan man inte skilja på de universella värdena och den svenska kulturen. Jag skulle vilja säga att jag struntar väl i hur många som tyr sig till den svenska kulturen, men däremot så struntar jag inte i att det finns människor som vill följa de här värdena som jag tycker är viktiga, det vill säga jämställdhet, lika behandling. Ja, så det är två olika saker, men det finns en tendens i debatten att blanda ihop de universella värdena med den svenska kulturen, och i det här fallet så är det viktigt att man försöker skilja dem åt.

Andra förslag som partiets gräsrötter ska ta ställning till är:

  • hårdare kontroll av friskolor
  • tuffare tag mot barnäktenskap
  • regler för att invandrare lättare ska få jobb i stat och kommuner
  • lika lång väntetid för att få bli svensk medborgare, oavsett var man kommer ifrån (idag får nordbor vänta i två år, flyktingar i fyra och andra invandrare i fem år)

Folkpartiets rådslag varar i två månader och partiledningen hoppas på ett beslut i höst.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".