Fortsatt våld i Israel trots USA-tryck

I Mellanöstern fortsätter våldet mellan israeler och palestinier trots ett ökat tryck från USA, som helst inte vill ha några störningar i sin uppladdning mot Irak. Men Israels nya, hårdföra regering ser inte ut att vilja lätta på trycket mot palestinierna, rapporterar SR:s korrespondent.
Efter ytterligare en mardrömsnatt försöker nu de 90 000 palestinierna i Jabalya-lägret i norra Gaza rensa upp i förödelsen. Minst elva palestinier dödades under natten, många av dem sedan en israelisk stridsvagn avlossat en granat rakt in i en folkmassa, som försökte hjälpa till att släcka en brand som uppstått under tidigare israelska attacker. ”Bryt våldsspiralen Palestinierna talar om ytterligare en massaker på oskyldiga civila. Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat säger till nyhetsbyrån Reuters att nattens våld i Gaza är en hämndaktion som krävt elva liv, varav fyra barn under tolv år, och skadat 140 människor. Erekat uppmanar den så kallade kvartetten, FN, EU, Ryssland och USA, att ingripa och bryta våldsspiralen. USA trycker på Den israeliska armén undersöker nu omständigheterna kring nattens händelser, men förnekar att aktionen var en hämnd för gårdagens självmordsattentat i Haifa, då femton israeler dödades. Enligt befälhavaren för de israeliska styrkorna i Gaza ingick nattens operation mot Jabalya i den offensiv mot militanta palestinier, som Israel inledde för två veckor sen. Det upptrappade våldet från israelisk sida, och motvåldet från palestinsk, kommer trots uppmaningar från USA till återhållsamhet inför ett eventuellt anfall mot Irak. Kritik mot Israel USA vill ha så lite störningar som möjligt och har kritiserat israelerna för att inte tillräckligt se till att civila inte kommer till skada i jakten på grupper som Israel betecknar som terrorister. Nattens händelser tyder på att den nya israeliska regeringen under premiärminister Ariel Sharon sätter hårda tag mot palestinierna före att efterkomma amerikanska uppmaningar.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".