Brottsoffer fortfarande missnöjda

En enkät som brottsofferjourernas riksförbund har gjort visar att varannat brottsoffer är missnöjt med bemötandent hos polis och domstol. I en utfrågning i riksdagen på torsdagen framgick att mycket finns kvar att göra.
”Mycket kvar att göra för att förbättre brottsoffrens situation i Sverige”, det var budskapet som riksdagens justitieutskott fick av företrädare för myndigheter, forskare och intresseorganisationer inom rättssystemet och kriminalvården, som kallats till en utfrågning på torsdagen. Brottsoffer och hur de bemöts i rättsprocesser har det talats om i dag, här i andrakammarsalen i riksdagshuset. Företrädare för polis, åklagare och domstolar är i stort sett nöjda med att man på senare år börjat med olika åtgärdsprogram: som att brottsoffer inte ska behöva sitta i samma väntrum som förövare utanför rättssalen, • att även målsäganden, alltså brottsoffret ska kunna ha en jurist vid sin sida under processen, ett så kallat målsägandebiträde som kan protestera mot alltför närgångna frågor, och, • att att brottsoffer kan få pengar från brottsofferfonden, om förövaren inte själv kan betala ett skadestånd, med mera. Två av tre missnöjda Men fråga är om det räcker för brottsoffren. En enkät som brottsofferjourernas riksförbund har gjort visar att varannat brottsoffer är missnöjt med bemötandent hos polis och domstol och hela två av tre brottsoffer tycker att åklagaren inte tar dem på tillräckligt allvar. Många, ofta kvinnor och barn är fortfarande svaga i det svenska rättssystemet. Barns berättelser om sexuella övergrepp räcker inte till att få någon fälld om det inte finns vittnen eller medicinska bevis. Utökat besöksförbud Misshandlade kvinnnors situation ska nu förbättras genom utökat besöksförbud, men fortfarande kan till exempel en misshandlad kvinna inte få ut något på sin hemförsäkring om gärningsmannen, sambon eller maken, omfattas av samma, gemensamma hemförsäkring. Och fortfarande gäller att de som har låg social status, invandrare, kvinnor och barn, har svårt att få rätt i det svenska rättssytemet, jämfört med vita män med hög samhällsposition.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".