Ordkrig om jordbruket

Svenska bönder kommer inte att förlora på förslaget till ny jordbrukspolitik i EU. Det anser Jordbruksverket i en analys som överlämnats till regeringen. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, anser att Sverige hör till förlorarna på förslaget och att Jordbruksverket är helt fel ute.
– Det de säger är det som förväntas från politiskt håll, men i själva remissvaret läser vi faktiskt ut någonting helt annat, nämligen att effekterna blir stora. Ni gör en annan tolkning av den här utredningen än vad Jordbruksverket själva gör? – I sitt remissvar är de inte så tydliga som de var i Ekot i morse, det kan vi säga, säger Caroline Trapp, LRF:s ordförande LRF tror att Sverige drabbas hårdare än andra länder om stödsystemet inom EU görs om och de direkta bidragen till djur och odling försvinner, eftersom svenska produktionsförhållanden är dyrare. Jordbruksverket räknar i och för sig med en kraftig nedgång på nötköttssidan där framför allt mindre gårdar i skogsbygder berörs, men både spannmål och mjölkproduktion tror man klarar sig betydligt bättre än vad som hävdas från lantbrukarhåll. På LRF vill man dock läsa in helt andra slutsatser i rapporten än vad Jordbruksverket gör och påståendet att inkomsterna för bönderna till och med kan komma att öka något köper LRF inte. – Nej det gör jag inte. Vi bryr oss om jordbrukets och produktionens framtid i Sverige. Det finns inslag i det här reformförslaget som säkrar inkomsterna åt dagens jordbrukare, men försvårare för produktion och för framtidens jordbrukare. Men du säger att det här förslaget följer en politisk linje, är det inte så att ert motstånd följer en linje där ni från början sagt att det här förslaget är dåligt? – Vi har förklarat att vi vill reformera jordbrukspolitiken, vi är inte emot att förändra alls, säger Caroline Trapp.
Daniel Rundqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".