Lärarfack tveksamma till statligt etikbidrag

Den nya Skolutvecklingsmyndigheten tänker ge upp till två miljoner kronor i bidrag till lärarnas fackliga organisationer för att lärare ska lära sig mer om sina egna etiska principer. Syftet är bland annat att få bukt med sexuella kränkningar av elever. Men de fackliga organisationerna är tveksamma till att ta emot pengarna.
–Vare sig staten eller Skolutvecklingsmyndigheten kan styra lärarorganisationernas yrkesetik. Vi tar inte emot pengar som innehåller pekpengar, säger lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz. Vill Skolutvecklingsmyndigheten stödja det här arbetet så är pengarna välkomna, men då får man stödja det arbete som redan är planerat och pågår. För två år sedan antog lärarna etiska principer om att bemöta eleverna med respekt och skydda dem mot kränkningar. De fackliga organisationerna har just inlett arbetet med att sprida de här principerna bland lärarna. Mellanrubrik Men Skolutvecklingsmyndigheten vill att de fackliga organisationerna ska intensifiera arbetet med att få lärarna att tillämpa sina principer. Och att alla cirka 140 000 lärare på grundskolan och gymnasiet ska samtala om vad etiken innebär och fundera över varför elever berättar om övergrepp och kränkningar. För det ska myndigheten ge 1,5 till 2 miljoner kronor i bidrag till organisationerna inom kort. Exakt hur mycket är inte klart än. Tanken är att ge bidrag även 2004 och 2005. –Slår man ut det över många lärare kanske det inte räcker till så mycket. Men vi hoppas att det är en viktig slant som kan hjälpa den här processen att få full fart, säger Mats Ekholm. Mellanrubrik Eva-Lis Preisz på Lärarförbundet säger att man bara tar emot pengarna om myndigheten inte ställer några villkor alls kring bidraget. Men det är precis vad Skolutvecklingsmyndigheten gör. Enligt Mats Ekholm måste lärarsamtalen om de etiska principerna ha en empirisk grund. De måste utgå ifrån hur ungdomarna i skolan upplever att de blir behandlade av lärarna. I en undersökning från Skolverket i fjol berättade 29 av 2.300 tillfrågade elever att de erbjudits fördelar av lärare i utbyte mot sexuella tjänster. Och 24 elever sa att de hade utsatts för sexuella övergrepp av lärare. Enligt Skolverket var svaren trovärdiga. Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, accepterar i princip inte heller att skolutvecklingsmyndigheten ställer några villkor kring bidraget. Än är det alltså inte klart huruvida lärarfacken kommer att ta emot statsbidraget eller inte.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".