Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina satsar på militär och fattiga landsbygdsbor

Kina ökar sina militära utgifter och vill minska de ökande klyftorna mellan de fattiga landsbygdsborna och städernas medelklass. Det sa finansministern som presenterade regeringens budget under den just inledda folkkongressen i Peking.
Närmare tretusen delegater lyssnade på torsdagen till löften från Kinas finansminister Xiang Huaicheng – löften till den fattiga landsbygdsbefolkningen, löften till arbetslösa. I disigt väder med snöblask i luften bänkade sig folkkongressens ombud i en av de stora möteslokalerna i Folkets stora sal när kongressens andra dag inleddes i Peking. Landsbygden på efterkälken Finansministern sa att större resurser ska satsas på att utveckla landsbygdsområden. Med större kraft ska arbetslösheten angripas. När Kina under ett par årtionden tagit stora ekonomiska språng har klyftorna mellan rika och fattiga ökat undan för undan. Nu ska utjämning ske bland annat med hjälp av ökade bidrag från centralregeringen i Peking till regionala myndigheter. Under nittiotalet och de första åren in på 2000-talet har Kina ökat sina militärutgifter med tvåsiffriga tal varje år. I den nya budgeten ökas militärutgifterna med 9,6 procent, en något lägre ökning än under tidigare år. Förra året steg de militära utgifterna med mer än 17 procent. Irak och Nordkorea bakom militära satsningar Den kinesiska krigsmakten består av två och en halv miljoner soldater. Inga omedelbara hot finns i regionen. Den uppflammande oron kring nordkoreanska kärnvapen, den olösta frågan om Taiwan och Irakkrisen anges som de viktigaste säkerhetspolitiska utmaningarna för Kina. Ojämlikheten orosmoment När folkkongressen inleddes på onsdagen höll Zhu Rongji sitt avskedstal som premiärminister. Han varnade för den oro som kan öka om arbetslösa och bönder som inte får del av tillväxten blir otåliga. Det kan äventyra tillväxten, sa Zhu som kunde skryta med en 8–9-procentig årlig tillväxt under sina fem år som regeringschef. Många bor fortfarande på landet I Kina bor fortfarande 900 miljoner invånare på landsbygden, mer än hälften av dem är beroende av jordbruket. Flera miljoner kineser väljer att söka lyckan i städerna och den omflyttning som pågår är en av de nya ledarnas största utmaningar. När folkkongressen avslutas efter två veckors sessioner väljs den nye kommunistpartichefen Hu Jintao till president. Som ledare för krigsmakten och med andra ospecificerade rådgivande uppgifter kvarstår den avgående presidenten 76-årige Jiang Zemin.
Lars Gunnar Erlandson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".