Kungsholmenmålet

Åtalade tonåringar anklagar varandra

Idag på tisdagen fortsatte hovrättens öppna förhandlingar om dödsmisshandeln av Riccardo Campigiani . Han sparkades ihjäl på Kungsholmen i Stockholm en sen kväll i höstas.
Under dagen har det hållits förhör med fyra av de fem åtalade tonårspojkarna.

Historierna går något isär när vi nu hör flera av de åtalade 16- och 17-åringarna berätta om misshandelskvällen. En av de medåtalade berättade på tisdagen hur han såg den 16-åring, som tidigare erkänt en spark mot Riccardos bröst, träffa Riccardo i huvudet.

– Vad jag ser så, när han ramlar, precis när han ramlar alltså, så försöker han, då ska han försöka resa på sig alltså Riccardo, så försökte han resa på sig och det är då han kommer och sparkar med vänsterfot i ansiktet.

Nu säger han att det inte var i ansiktet men du säger att det var det?

--Ja, jag är hundra på att det är i ansiktet.

Själv hävdar 16-åringen att den medåtalade kamraten också har riktat sparkar mot Riccardo vilket han nekar till och uttalandet blev hårt ansatt av 16-åringens försvarsadvokat Leif Silbersky.

Varför skulle han beljuga dig?

– Men han har, de flesta har ju sagt och han vet ju själv att han har sparkat. Varför ska jag erkänna, varför ska jag erkänna något jag inte har gjort?

Nej, nej, det är inte det som är frågan utan förklara för oss varför han säger att han när han vänder sig om så ser han dig och att du sparkar och han säger att han har fått...

– I ögonvrån, ja. Ja, det vet jag inte, det vet jag faktiskt inte.

De fem åtalade tonårspojkarna sitter idag alla välklädda i rättssalen i skjorta och tröja. De sitter något hopsjunkna och upplevs rätt små bredvid sina äldre och större försvarsadvokater.

Förhandlingarna i hovrätten hålls till skillnad från tingsrätten öppna och majoriteten av som har kommit hit är i tonårsåldern. Flera berättar att de har gått på samma skola som Riccardo.

Under förhören har de åtalade pekat fotografier från platsen i Kungsholmen i Stockholm där misshandeln skedde. Men de är tagna på ljusa dagen och ikväll beger sig rätten därför dit. Detta på begäran av försvaret som vill visa hur svårt det har varit att se något av det inträffade i mörker och på långt håll.

Förhandlingar väntas pågå till den 15, 16 april och först i höjd med Valborg kan man räkna med en dom.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".