Säpo:

Sällsynt stort vapenbeslag hos nazister

Polisen har gjort en rad tillslag mot nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen i Stockholmstrakten. Vapen och sprängmedel har beslagtagits och tre medlemmar i gruppen har häktats. Säkerhetspolisens analytiker Karin Lönnheden säger att det de senaste åren varit sällsynt med stora vapenbeslag hos högerextrema kretsar.

– Det har generellt sett varit ovanligt med stora vapenbeslag i den högerextrema grupper de senaste åren och det är någonting som har varit ovanligt både i Sverige men även om man tittar i de flesta europeiska länder så är den här typen av beslag inte särskilt vanliga, så att det är klart att det är en utveckling som säkerhetspolisen tar allvarligt på, så är det ju, säger Karin Lönnheden.

Karin Lönnheden på Säpo, Säkerhetspolisen, arbetar med att kartlägga och motverka politiska extremistgrupper som använder våld som en metod i sin politiska kamp. Hon säger att gruppen Svenska motståndsrörelsen varit militärt inspirerad ända sedan starten för drygt tio år sedan.

De tre medlemmarna som häktades på måndagen vid Solna tingsrätt är 18, 21 respektive 28 år gamla. En man misstänks för grovt vapenbrott, en för vapenbrott och förberedelse till grov skadegörelse, och den tredje häktades misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

Vapnen och sprängmedlen hittade polisen förra veckan vid en rad tillslag på olika platser i Stockholms län.

Under det senaste året har Säpo konstaterat en ökad våldsbenägenhet hos den gruppen Svenska motståndsrörelsen säger Karin Lönnheden. En orsak kan vara att ”Vit Makt”-grupperna har börjat konkurrera mer med varandra.

– ”Vit Makt”-miljön som helhet de senaste åren har varit betydligt mer instabil än den har varit tidigare, och det har bland annat yttrat sig så att man inte har respekterat tidigare informella regler om att inte kritisera varandra offentligt och grupperna har börjat rekrytera från varandra mycket mer än man har gjort tidigare.

– Den här utvecklingen, instabiliteten och splittringen har fått till följd att det är flera aktörer som har sett ett större behov av att profilera sig än tidigare, och i kölvattnet på de här profileringsbehoven så är det några grupper, och framför allt då Svenska motståndsrörelsen, som har valt en ökad våldsbenägenhet som ett sätt att profilera sig och på det sättet försöka rekrytera anhängare, säger Karin Lönnheden.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".