Alltfler ryssar köper fastigheter i Finland

I nästan tre av fyra tomt- och husaffärer i Finland där utlänningar står som köpare kommer han eller hon från Ryssland. Det gör bland annat att markpriserna stiger i främst östra Finland.

Det är alltså i östra Finland där det är nära till hemlandet som ryssarna helst vill slår sig ner. Enligt det finländska Lantmäteriverkets nya statistik är ryssarnas andel av alla köp som görs av utlänningar nu 72 procent, alltså ungefär tre av fyra köpare är ryssar.

Men koncentrationen till östra Finland gör att de ryska köpen dominerar ännu mer där.

Om man tittar på värdet av alla fastighetsaffärer, alltså inte bara de där utlänningar är köpare, ser man att i till exempel kommunen Nyslott i östra Finland kommer var fjärde satsad euro från den ryska sidan om gränsen som bara är lite drygt fem mil bort.

Ryssarna vill ofta skaffa sig ett sommarhus i Finland och allt fler sådana byggs nu i de finländska skogarna. Men det här intresset tas inte överallt emot med ett stort glatt ”Välkommen till Finland”.

Riksdagsledamoten Timo Soini, som tillhör det nationalistiska populistiska partiet Sannfinländarna, vill att man ser över lagen så att markaffärerna kan begränsas eftersom ryssarnas köpiver driver upp priserna så att de nu börjar bli så höga att finländarna själva inte längre har råd att köpa.

När ett ryskt företag ville bygga en hel semesterby vid kusten i sydöstra Finland blev protesterna så kraftiga att hela projektet lades ner.

Att finländare som vill ha tillbaka sina tomter och hus i de områden av Karelen som avträddes till det dåvarande Sovjetunionen efter andra världskriget stöter på kraftigt motstånd gör inte dom ryska uppköpen i Finland populärare.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".