Allt färre asylsökande till storstäderna

Allt färre flyktingar söker sig till storstäderna när de får uppehållstillstånd. Det visar nya siffror från Integrationsverket. Stockholm är en av de storstäder där trendbrottet märks tydligast i statistiken.
– Det ytterst handlar om bostadssituationen. I Stockholm står 87 000 människor i bostadskö. Det är ju ett problem, man får ingen bostad när man kommer till Stockholm, helt enkelt, säger Theres Lindberg är integrationsborgarråd. Antalet asylsökande ökar, men under de senaste tre åren har allt färre av dem som får uppehållstillstånd valt att flytta till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö minskat. 1999 tog de tre storstäderna tillsammans emot 37 procent av dom omkring 12 200 flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige. Tre år senare, alltså förra året, var motsvarande siffra bara 25 procent. Det här ett trendbrott, för under dom senaste åren har andelen flyktingar som valt att bo i storstäderna ökat konstant. På Integrationsverket är man förvånad över att minskningen håller i sig och siffrorna ska nu analyseras. Hittills ser man två möjliga förklaringar. Antingen har just dom asylsökande som funnits i storstäder tillhört dom nationaliteter som inte fått uppehållstillstånd i Sverige eller så har den kärva bostadssituationen i storstäderna gjort att många asylsökande som fått uppehållstillstånd valt att bosätta sig någon annan stans i landet. Men att antalet flyktingar som söker sig till storstäderna minskar medför automatiskt inte några lättnader för storstadskommunerna. För samtidigt som antalet flyktingar minskar, kommer allt fler av deras anhöriga till Sverige. – Det finns ju anhöriga som är i behov av liknande introduktionsinsatser som nyanlända flyktingar och som i ett inledningsskede behöver stöd för att etablera sig i arbetslivet, men det gäller inte alla.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".