Folkhälsominiter Maria Larsson (kd) presenterar regeringens folkhälsoproposition. Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Regeringen vill ge föräldrar mer stöd

Alla med barn upp till 18 år ska erbjudas utbildning och stöd i sin föräldraroll. Regeringen satsar 140 miljoner kronor i två år för att utveckla föräldrastödet. Men efter 2010 får kommunerna själva ta över finansieringen.

– Det ska vara ett stöd som finns under barnets hela uppväxt, ända upp till 18 år. Att vara tonårsförälder, det är en svår uppgift, säger folkhälsominister Maria Larsson (kd).

– Det ska vara utformat så att man får kunskap men också så att man kan bygga nätverk med andra föräldrar.

Ingår föräldrakurser också?

– Ja, det handlar dels om kunskapsutveckling, erbjudande om att få tillgång till ny forskning, men också om nätverksbygge med andra föräldrar.

Klarar inte kommunen, socialen, skolan allt det här?

– Jo det gör en del, men ofta handlar det om att man får ett föräldrastöd under barnets första år. Sedan står man ganska ensam, när femårstrotset kommer eller när tonårsproblemen börjar komma.

Maria Larsson presenterade sin proposition En förnyad folkhälsopolitik vid en presskonferens i Rosenbad på onsdagsförmiddagen.

Regeringen ser flickors psykiska ohälsa, fetman bland barnen och spridningen av hiv och klamydia som några av de stora folkhälsoproblemen.

Maria Larsson talade om de 115 miljoner kronor om året som alliansen satsar på den förebyggande folkhälsan. Regeringen vill genom detta arbete helt eliminera självmorden.

De närmaste åren ska också barnens fysiska aktivitet utvärderas och hälsan hos den halvmiljon människor som tillhör de nationella minoriteterna kartläggas.

Men den viktigaste punkten i propositionen, anser ministern själv, är föräldrastödet. Det vill säga att föräldrar som har problem med sina barn kan genom kommunen få tillgång till kurser och föräldragrupper för att lära sig mer om föräldraskapet.

Maria Larsson vill att stödet permanentas efter 2010. Men då ska kommunerna stå för finansieringen.

– Efter 2010 tror jag att kommunerna har allt att vinna på att låta det här vara en kontinuerlig verksamhet och att det kan förhindra mycket av institutionsplaceringar och få barn som mår bättre.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".