Ingen fälldes för misshandel av Hammarbysupporter

Det blev friande domar i det stora hulliganmålet i Göteborg. Elva IFK-supportrar stod åtalade för grov misshandel av sex Hammarbyfans – men tingsrätten anser inte att något brott går att bevisa.
– En person är ju, som jag ser det, tveklöst utpekad med tillhygge och i det här händelseförloppet men ändå anser inte tingsrätten det bevisat att han varit där. Det är klart att det gör mig något förvånad, säger åklagaren Peter Gillberg. Det var den 27 augusti 2001 som bråket mellan IFK Göteborgs problemsupportrar, och så att säga vanliga Bajenfans ägde rum. En Hammarbyare misshandlades så svårt att han nästan dog. En stor polisutredning ledde fram till det unika åtalet, aldrig tidigare har fotbollsvåldet stått i fokus för en så omfattande rättegång – men idag underkänns både åtalet - och förundersökningen – av tingsrätten. I domen står att polisens utredning inte kan bedrivits med tillräckliga krav på saklighet och objektivitet. Den kritiken vill åklagare Peter Gillberg inte kommentera. Däremot har han en del att säga om vilka signaler den friande domen sänder. I det här målet hade dom åtalade kommit överens om att inte samarbeta med polisen. – Precis den strategin får ju anses ha vunnit framgång, det sänder ju ganska givna signaler till dem som tänker fortsätta med sådant här. På supportrarnas chatsidor på Internet nu efter domen är lättnaden märkbar. ”Fett skönt grabbar. Grattis” skrev signaturen scarface 15.28, och ”gött e det. grattis till alla inblandade” skrev blåvit broder 15.51. Men Allan Stutzinski som försvarat en av dom åtalade vill ändå inte gå med på att domen ger problemsupportrarna klartecken att fortsätta slåss. – Det sänder den signalen att för fällande dom krävs konkret bevisning för vad var och en av de åtalade har gjort.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".