Ny avläsning av fingeravtryck trögstartat

Det tog tre år för polisen att få igång det toppmoderna och kostsamma system som tar upp fingeravtryck elektroniskt. Än idag står utrustningen oanvänd på många polismyndigheter och har hittills kostat 38,5 miljoner kronor.

– Det var en hel del olika problem som man efterhand försökte lösa och när man löste dem uppstod det nya problem. Det tog onödigt lång tid innan man kunde driftsätta systemet, säger Kent Rosengren som är kriminaltekniker på Rikspolisstyrelsen.

Skulle du kalla inköpet ett fiasko?

– Fiasko är det inte. Detta är en stor investeringskostnad som bygger på att vi ska kunna använda systemet under lång tid framöver. I alla sådana här system med it-teknik så är det inkörningsproblem.

Är det rimligt att det ska dröja tre år innan systemet fungerar som det ska?

-– Det kan tyckas som lång tid. Det har inte stått stilla i tre år utan det har varit igång delvis och vi har kört pilotprojekt, men naturligtvis hade vi önskat att allt varit på plats sommaren 2005 och fungerat fullt ut direkt. Men så är det ju ytterst sällan med så här komplicerade it-system.

Att polisen har problem med kostsamma projekt kan vara en organisatorisk fråga. Det menar Inga-Lill Linder, chef för polisens internrevision, som utvärderar processer och system inom polisen.

– Jag tror att traditionellt sett är det styrningen av själva systemutvecklingsprocessen som kanske inte har varit så professionell och det tror jag inte polisen är ensamma om faktiskt. Utan jag tror att det är många, det vi ju alla, det är många projekt som misslyckas.

Men det riktas ju ibland kritik mot polisen att det finns väldigt många misslyckade kostsamma projekt, hur ser du på det?

– Jag kan väl instämma att det varit så traditionellt sett. Det har Rikspolisstyrelsen uppmärksammat så man har gjort ett omfattande arbete det senaste året, dels kartlägga alla system som finns inom polisen och dels att ganska hårt prioritera vilka ska vi ha och vilken systemutveckling ska vi ha, säger Inga-Lill Linder, chef för polisens internrevision.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".