Tårgas mot tibetanska munkar i Lhasa

Kinesiska poliser har skjutit tårgas mot hundratals demonstrerande tibetanska munkar som protesterade i Tibets huvudstad Lhasa, och tibetanska protester pågår också på flera håll i världen.

Sammanstötningen inträffade under tisdagen när demonstranterna marscherade från ett kloster utanför Lhasa till en polisstation och krävde frigivning av 60 munkar som greps i måndags, det rapporterar amerikanska Radio Free Asia.

Oroligheterna startade i förrgår, på årsdagen av ledaren Dalai Lamas flykt från Tibet för 49 år sedan. Laman lämnade Tibet efter ett misslyckat upprorsförsök mot Kina.

Även i Nepal och Indien har tibetanska aktivister gripits av polis när de demonstrerat de senaste dagarna. Dalai Lama höll själv ett tal i måndags, på årsdagen av sin exil till Indien, där han gick till skarpt angrepp mot Kinas förtryck av mänskliga rättigheter i Tibet. Dalai Lama uppmanade också omvärlden att använda OS i Peking som ett tillfälle att påminna Kina om situationen i Tibet.

Kinesiska myndigheter håller de tibetanska buddhistklostren under sträng uppsikt eftersom många munkar fortfarande är lojala mot Dalai Lama. I Kina ses han som en farlig separatist, medan han har fått stor respekt i väst och under förra året träffade han ledare som USA:s president Bush och Tysklands Angela Merkel.

På grund av den hårda myndighetskontrollen i Tibet är det ovanligt med så stora protester som de som synts de senaste dagarna. Kinesiska myndigheter skärper nu säkerheten inför OS i Peking i sommar, då tibetanska självständighetsaktivister förväntas försöka uttrycka sina krav genom aktioner. Just nu är en protestmarsch med exiltibetaner på väg från Indien till Lhasa.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".