Värre ekonomiläge enligt mp

När finansminister Bosse Ringholm varnade för dystra tider i ekonomin på onsdagen sade han inte hela sanningen, egentligen är läget värre. Det säger miljöpartiet, som numera har personal i Bosse Ringholms finansdepartement. Språkröret Peter Eriksson säger att Ringholms varning inte bara var något skrämskott.
– Jag blev själv lite förvånad att Bosse Ringholm presenterade siffror som låg lite högre än dem som vi hade sett. Bosse Ringholm spådde att svensk ekonomi skulle växa med 1,5 till 2 procent i år, en ganska normal siffra. Men miljöpartiet säger att det material de fått visar att Sverige ser ut att få en tillväxt på mellan 1 till 1,5 procent, vilket är sämre. Bosse Ringholm flaggade för att överskottet i de offentliga finanserna skulle bli betydligt lägre än väntat, men enligt miljöpartiet är det mycket värre än så. Det ser knappt ut att bli något överskott alls för det allmänna, bara någon tiondels procent. Miljöpartiet hävdar att staten i år måste låna mellan 40 och 50 miljarder och säger att det nu måste sparas. Det är första gången ett parti fått ta plats i finansdepartementet och sedan meddelat på en presskonferens att finansministern kommer med fel siffror. Det är oklart hur kul Bosse Ringholm tycker att det är med miljöpartifolket i departementet just nu. Bosse Ringholm vill tona ned betydelsen av miljöpartiets siffror och säger att det inte finns något ordentlig underlag ännu. Men även om han säger att han själv fortfarande tror på en tillväxt mellan 1,5 - 2 procent utesluter han inte att miljöpartiet får rätt. – Om den är exakt 1,5 eller något mer eller mindre det vet vi inte förrän betydligt senare när vi har betydligt större underlag. Inte heller utesluter han att överskottet blir så litet som miljöpartisterna säger. – Det är alldeles för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om det, säger Bosse Ringholm.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".