Oppositionen kräver att valet i Armenien görs om

Den forna Sovjetrepubliken Armeniens sittande president sitter kvar vid makten trots intensiv och hård kritik från både oppositionen och internationella observatorer, som hävdar att det förekommit omfattande valfusk.
Nu hotar stabiliteten i det fattiga Armenien, där oppositionen hotar med omfattande demonstrationer och kräv att valet ogiltigforklaras. Armeniens sittande president Robert Kotjarian vann den andra och avgörande valomgången med stor majoritet – drygt 65 procent av rösterna, enligt landets Centrala Valkommission. Men både oppositionen och de internationella valobservatörerna hävdar att det förekommit omfattande valfusk. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s representant, sade vid en presskonferens i Armeniens huvdustad Jerevan på torsdagen, att han är mycket besviken över valprocessen och att valet inte kan beteckans som godkännt enligt internationell standard. Samtidigt samlades cirka 50 000 av oppositionsänhängarna i Jerevan på torsdagen för att demonstrera mot valresultatet och kräva att valet ska ogiltigförklaras. De senaste veckorna har det förekommit många demonstrationer i Armenien där tiotusentals oppositionella varnade för valfusk. Den främste oppositionskandidaten Stepan Demartjian gick till val med budskapet att han ville stoppa den ökände korruptionen i landet och anklagade presidenten för att vara allt för Moskvävänlig. Återigen kommer alltså anklagelser om valfusk i en tidigare sovjetrepublik, där sittande makthavare använder alla till buds stående medel för att kunna sitta kvar. Tolv år efter Sovjetunionens upplösning brottas de flesta av de numera sjävlständiga forna sovjetstaterna med frågan hur man ska hantera ordet demokrati. Det är bara de Baltiska staterna och Ryssland som numera lyckas undvika liknande skandaler och hetsk kritik från internatioenlla valobservatårer.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".