Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Farliga ämnen i gummiindustrin undersöks

Gummiindustrin använder kemikalier som i försök visat sig minska fruktsamheten och ge missbildningar på djur. Nu ska forskare ta reda på om det gäller också människan.
I den största undersökningen någonsin på det här området så jämförs 22 000 gummiarbetare med lika många livsmedelsarbetare för att se vad som hänt deras barn. Professor Lars Hagmar leder den här forskningen vid yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund. – Vi vill titta på om barn födda till kvinnliga och manliga gummiarbetare har lägre födelsevikt, olika risker att blit tillväxthämmade under fosterlivet, att dö tidigt efter födseln eller att få missbildningar. Tanken är att vi använder de här livsmedelsarbetarbarnen som jämförelse till gummiarbetarbarnen. Bakom forskarnas intresse för barnen ligger det faktum att en hel rad av dom kemikalier som används i gummiindustrin visat sej ge skador på foster vid djurförsök. Det har gjorts studier som tyder på effekter också på människor, men de undersökningarna är allför små för att forskarna ska kunna dra säkra slutsatser. Men tack vare att de nu fått tillgång till Livsmedelsarbetarförbundets medlemsförteckning så kan de göra en så här stor undersökning och jämföra med de 22 000 nuvarande eller före detta gummiarbetare som finns registrerade. Nu handlar det alltså om hur det gått för arbetarnas barn. Svaret kommer i höst. Men Lars Hagmar vill gå vidare och också undersöka om gummiarbetare har svårare att bli mamma eller pappa överhuvudtaget: – Vi planerar att titta på det vi kallar väntetid till graviditet. Det vill säga hur lång tid det tar att bli med barn om man så önskar. Dessutom ska vi titta på spermiefunktion hos gummiarbetare. Och i det fallet vill vi använda oss av livsmedlesarbetare som jämförelsegrupp, säger Lars Hagmar.
Anders Borg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".