Väntad räntesänkning i EMU-området

Den Europeiska centralbanken, ECB, sänkte på torsdagen sin viktigaste styrränta med en kvarts procentenhet till rekordlåga 2,5 procent. Orsaken är att den europeiska ekonomin vägrar ta fart. På presskonferensen i Frankfurt passade ECB chefen Wim Duisenberg på att huta åt Sverige, som vill ta pengar från Riksbanken för att lägga i en så kallad buffertfond som ska klara konjunktursvängningar om vi byter kronan mot euron, rapporterar Ekonomiekots Martin Ahlquist.
“Det är förbjdet i fördraget för centralbanken att finansiera regeringar eller ge krediter till regeringar”, konstaterar Wim Duisenberg torrt när jag frågar om vad han tycker om idén att ta pengar från Riksbanken och lägga dom i en buffertfond. En idé som just nu diskuteras i den arbetsgrupp där regeringen och LO ingår och som diskuterar hur man ska kunna få pengar till att stimulera ekonomin om vi inte längre bestämmer räntan själva. Wim Duisenberg har tidigare kritiserat att politikerna i rksbanksfullmäktige har beslutat om extra utdelningar från Riksbanken till statskassan. Men det var givetvis räntesänkningen som var den stora nyheten här i Frankfurt. Man kan tycka att de över 300 miljoner invånarna i euroländerna borde glädja sig över att bolånen nu blir ordentligt billigare och att det blir billigare för företagen att investera. Men egentligen fins det inte så mycket att glädjas över när gäller europeisk ekonomi. Orsaken till räntesänkningen är att tillväxten helt har stannat av i unionens största land, Tyskland. Och inte är det mycket bättre i de andra stora länderna, Frankrike och Italien. Arbetslöseten bara fortsätter att stiga. I Tyskland till den högsta nivån på fem år. Så i den mån dagens räntesänkning kan få åtminstone lite fart på de gnisslande ekonomiska hjulen, är det minst sagt välkommet.
Martin Ahlquist, Frankfurt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".