Färre barn i Nordkorea svälter

Antalet undernärda barn i Nordkorea har minskat rejält de senaste åren visar en studie gjord av den nordkoreanska regeringen och FN. Den främsta anledningen är livsmedelshjälpen från det internationella samfundet.
Men fortfarande är fyra av tio barn kroniskt undernärda och nu har biståndet börjat sina. Kent Härstedt, ordförande för FN:s barnfond UNICEF, tror att det minskande biståndet beror på den politiska situationen. – Ordkriget mellan Nordkorea och USA skrämmer just nu. Inom FN ser man en avsevärd återhållsamhet och försiktighet bland givare. Inga pengar till barnfond I november förra året bad FN:s barnfond UNICEF om 110 miljoner kronor för att kunna fortsätta ge mat och bistånd till nordkoreanska barn. Men nästan inga pengar har kommit. I mitten på februari hade bara omkring 2 miljoner kronor trillat in på UNICEF:s Nordkoreakonto, alltså bara omkring två procent av pengarna barnfonden skulle behöva. Vill ej belöna regimen Likadant är det för många andra biståndsorganisationer och FN-organ. Givarländerna vill inte ge pengar, kanske med goda avsikter, eftersom bistånd kan ses som ett slags belöning till den nordkoreanska regimen. Kent Härstedt, som precis kommit tillbaka från ett besök i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, säger att det känns uppenbart att det är de mest sårbara som riskerar att drabbas först. – Mycket av det man hittills uppnått under senare år med aktivt bistånd kommer att gå förlorat och vi riskerar att skruva tillbaka klockan igen. Undernäring har minskat Det minskande biståndet riskerar nu att slå undan benen på de framsteg som trots allt har gjorts i Nordkorea. En undersökning visar att antalet kroniskt undernärda barn har minskat med en tredjedel sedan mitten på nittiotalet men fortfarande är fyra av tio barn så skadade av bristen på mat att de aldrig kommer att kunna utvecklas normalt, varken fysiskt eller psykiskt. – Det finns inga stora marginaler och när vi nu nått så långt känns det fruktansvärt tragiskt att oskyldiga barn ska behöva lida på grund av det eskalerande ordkriget.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".