Storbritannien överväger Irakkompromiss

Många utrikesministrar samlas på torsdagskvällen i New York för fredagens möte där chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, ska lägga fram en ny rapport om hur Irak har samarbetat hittills. Storbritannien överväger att lägga fram ett förslag som skulle göra det lättare att få stöd för ett nytt FN-krav på Irak.
FN-diplomater uppger för Ekot att kompromissen skulle innebära att en tidsgräns sätts för Irak att leva upp till FN:s krav på nedrustning. Det finns olika idéer om hur lång tid Bagdadregimen ska få på sig. Men förmodligen ges Irak bara några dagar efter att resolutionen röstats igenom att visa att landet genomför allt FN kräver. Blix lista grunden Grunden kommer att vara den kravlista som vapeninspektörernas chef, Hans Blix, i morgon fredag väntas presentera inför säkerhetsrådet. En lista som han formellt måste lägga fram och som sammanfaller med det avgörande läget. Blix säger att det handlar om 29 områden med frågor. Bland annat de kemiska och biologiska vapen som vapeninspektörerna vill ha svar på från Irak. Bush öppnar för små förändringar Om de brittiska kompromissidéerna får något gehör är än så länge oklart. Men företrädare för Bushregeringen antyder åtminstone idag att den är öppen för vissa begränsade förändringar. Om det innebär att resolutionen går igenom. USA sägs fortfarande göra bedömningen att varken Frankrike, Ryssland eller Kina i slutänden kommer att använda sina veton om de inser att förslaget har stöd från en majoritet i säkerhetsrådet. Men, säger en FN-diplomat till Ekot idag, just nu känns det som vad som helst kan hända.
Anders Ask, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".