Christina Gunnervik.
Värnamo BB

Omhändertagande förvånar klinikchef

Chefen för kvinnokliniken i Värnamo, Christina Gunnervik, ifrågasätter starkt socialtjänsten i kommunen sedan ett nyblivet föräldrapar har fått sitt nyfödda barn omhändertaget.

Enligt socialtjänstens utredning är mammans epilepsi en säkerhetsrisk för barnet, men enligt läkaren har föräldrarna uppträtt exemplariskt under hela graviditeten.

– Jag blev oerhört förvånad för det var en tanke som inte hade slagit mig under hennes graviditet att hon inte skulle kunna sköta sitt barn.

– Jag kanske ska nämna det i och för sig att om vi misstänker att ett barn skulle fara illa så har vi som sjukvårdspersonal då en skyldighet att anmäla till socialtjänsten. Vi har inte haft de tankarna här, säger Christina Gunnervik.

Redan på BB fick det vietnamesiska paret, som är 36 och 34 år, sin nyfödda bebis omhändertagen. Mamman har epilepsi och i socialtjänstens utredning och länsrättens dom står att epilepsin är en säkerhetsrisk för barnet och ett av skälen till att barnet omhändertas.

Familjen har gett mammans läkare, Christina Gunnervik, fullmakt att bryta tystnadsplikten för att berätta om deras situation eftersom de själva inte talar svenska så bra.

– Jag har träffat henne många gånger under den här graviditeten så vi har ju försökt justera hennes medicin utifrån att hon har haft anfall.

– Sedan ska det väl nämnas också i sammanhanget att hon också drabbades av en lättare form av graviditetsdiabetes. Detta kräver ju ändå att man tar blodprov på sig själv upp till sju gånger om dagen och att man, i hennes fall då, ger sig sprutor själv och det har hon klarat alldeles utmärkt. Hon har varit exemplarisk i allt detta, säger Christina Gunnervik.

Sjukvården hade på föräldrarnas egen uppmaning kontaktat socialtjänsten, för att paret skulle få stöd under de fyra timmar varje förmiddag när mannen var på svenskundervisning, eftersom mamman kan få epileptiska anfall och då inte ville vara själv med barnet.

När socialtjänsten gjorde sin utredning om familjen så talade de även med Christina Gunnervik som läkare, men vad hon sa nämns inte med ett ord i utredningen.

– Jag kan tänka mig att, i så fall, om man nu hoppar över mig som behandlande läkare och den barnmorska som känner patienten väl, så antar jag då att socialtjänsten har mycket mer information än vad vi har fått kunskap om.

Hur är ditt förtroende för de sociala myndigheterna efter att du har sett vad som har hänt?

– Det var en svår fråga. Just idag så känns det väl lite tveksamt just nu. Jag hoppas att vi strävar mot samma mål. Vi måste ju ändå se att vi jobbar för det bästa, att det ska bli bra för familjerna.

– Det är ju ändå det som vi jobbar för både vi och socialtjänsten. Vi som finns runtom. Här har vi en sjuk kvinna och den hjälp hon kan få av samhället, det måste ju vara en hjälp, säger Christina Gunnervik.

Karin Malmsten, SR  Jönköping
karin.malmsten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".