Riksbanken upphandlar olagligt

Riksbanken bryter mot lagen om offentlig upphandling, enligt en rapport från Riksdagens Revisorer. I samtliga fall som granskats har revisorerna hittat felaktigheter.
– Vi har en lag som säger att man måste gå ut på upphandling och lagen har ju kommit till för att man ska få så låga anbud som möjligt och att offentlig verksamhet ska kunna bedrivas så billigt som möjligt. Det är det som är grundtanken. Och det gäller för alla. Och här har Riksbanken inte riktigt hängt med, säger riksdagsrevisorernas ordförande, Ingemar Josefsson. Samtliga fall bröt mot lagen Undersökningen som riksdagens revisorer gjort gäller tio upphandlingar av konsulttjänster från 1998 och framåt. Resultat är nedslående. I samtliga fall har Riksbanken brutit mot lagen om offentlig upphandling. I vissa fall har ingen upphandling skett över huvudtaget, utan konsultuppdragen har gått direkt till någon som redan arbetat åt Riksbanken. I andra fall där en upphandling har ägt rum, har tiden för att lämna in anbud varit för knapp. Riksbanken har i vissa fall också varit alldeles för dålig på att pressa ned priserna på de inköpta konsulttjänsterna enligt rapporten. Revisorerna vill skärpa kontrollen Riksdagens revisorer anser nu att Riksbanken måste se över sina rutiner och se till att den interna kontrollen av upphandlingarna skärps. Björn Hasselgren, chef för Riksbankens direktionsavdelning, säger att man tagit åt sig av kritiken: – Vi ser allvarligt på det här och vi tar till oss av revisorernas kritik. Vi har självklart målet att det här ska skötas på ett sätt som är i enlighet med lagen. Vi har vidtagit en del åtgärder redan nu för att få det här att fungera på ett bättre sätt. Vi tycker att det fungerar bättre men vi är öppna för att ta till oss från deras idéer och förslag på hur det ytterligare kan stärkas.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".