Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Press på Mexiko och Chile inför FN-omröstning

Publicerat fredag 7 mars 2003 kl 05.00
Chile och Mexico är utsatta för hårda påtryckningar inför omröstningen om Irak-resolutionen i FN:s säkerhetsråd. Såväl av USA och Storbrittanien som av Frankrike och Tyskland. Splittringen är en katastrof, menar de och vill ha en kompromiss, annars lägger de troligen ner sina röster.
Av de tio icke-permenanta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd är förmodligen Chile och Mexico de länder som utsatts för hårdaste påtryckningar. För inte särskilt länge sen skrev Chile och EU under ett frihandelsavtal, som här i Chile upplevs som en stor framgång. Både som ett erkännande och en möjlighet. Frankrike pressar Frankrike tillhörde de drivande för att avtalet skulle bli av. Nu sägs det, åtminstone i chilensk press, att president Chirac ringer nästan varje dag till sin chilenske kollega Ricardo Lagos för att påminna om att en chilensk röst i säkerhetsrådet på Frankrikes sida kunde vara ett lämpligt sätt att tacka för hjälpen. USA ligger också på Samtidigt befinner sig Chile i slutskedet av förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA. Och när president Bush specielle sändebud i Latinamerika, Otto Reich, nyligen besökte Chile, så lät han förstå att en korrekt röst i säkerhetsrådet på ett avgörande sätt skulle kunna underlätta förhandlingarna. Opinionen emot Mexico har redan frihandelsavtal med både EU och USA. Mexico är också Latinamerikas gräns mot USA och var det första land George Bush besökte sedan han valts. Han passade då också på att utnämna Mexico till USA:s viktigaste allierade. Men även om den smekmånaden fick ett abrupt slut den 11:e september, så finns det fortfarande gott om viktiga bilaterala frågor som kan frysa inne om Mexico inte röstar rätt. Vill ha kompromiss I både Chile och Mexico är en överväldigande majoritet av den allmänna opinionen mot ett krig. Inte en enda parlamentsledarmot, i något av länderna, har heller uttalat sig positivt om USA:s och Storbrittanniens resolutionsförslag. Men de är också kritiska mot Frankrike och Tyskland. Det avgörande, menar de två latinamerikanska medlemmarna i säkerhetsrådet, det är att det fattas en enigt beslut. Splittringen är i sig en katastrof, menar de. Men dessutom innebär den att stormakterna välter över ansvaret på de små länderna som är tillfälliga medlemmar. Chile och Mexico arbetar nu för att formulera ett kompromissförslag som kan ena säkerhetsrådet. Och om inte det lyckas kommer de förmodligen att lägga ner sina röster, trots de kostnader det skulle innebära.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".