Uppvärmda patienter läker lättare

Många patienter som opereras känner obehag eftersom de fryser. En undersökning på länssjukhuset Ryhov i Jönköping visar att var fjärde patient hade en kroppstemperatur under 36 grader i samband med operation, vilket också försvårar läkningen.
I Jönköping har man därför börjat värma upp alla operationspatienter, med gott resultat, berättar Anders Sandberg som är medicintekniskt ansvarig narkossköterska och den som tog initiativet. Toppluva och benskydd Anders Sandberg visar upp den utrustning man numera använder på operationskliniken i Jönköping som ska värma patienterna: en tjock toppluva, benskydd och värmeplattor till sängen tillsammans med det uppblåsbara täcket. – Det vi kallar för värmeblåsa är kan man säga en bakåtvänd dammsugare som blåser ut varmluft, 42-gradig, in som i en gammal hederlig luftmadrass, och den lägger vi på patienten, direkt på huden, så att det liksom blir ett skyddande värmelager mellan patienten och täcket. Ett känt problem När man kommer till en operation är man ofta nervös, med kanske fastande mage och utan kläder, men också narkosen i sig sänker kroppstemperaturen. Problemet är känt sedan tidigare, men inte omfattningen, och när man sammanställde temperatursiffrorna i Jönköping låg 24 procent av patienterna under 36 grader i kroppstemperatur, men det som fick Anders Sandberg att engagera sig var hans egen mamma. ”Hon frös som en hund” – Att hon sade att det största problemet för henne var inte att hon var rädd för operationen eller för smärtan, utan det var fasan efteråt – hon frös som en hund, alltså, och i och med att jag jobbar på operation vet jag ju att många beskriver just det här att de känner sig så frusna. Då tänkte jag att ”det här måste jag göra något åt”, berättar Anders Sandberg. Det handlar inte bara om välbefinnande utan också om att underlätta ett snabbt tillfrisknande. Lägre temperaturer gör att läkemedel bryts ner långsammare, det tar tid att komma tillbaka från narkosen och man därmed kan tvingas stanna några extra dygn på sjukhuset. I Jönköping har man nu minskat andelen riktigt kalla patienter från 24 till 5 procent. Liknande satsningar på andra håll Liknande satsningar görs på några andra håll i landet, och Anders Sandberg anser att det är värt mödan. – Det här är ju en omvårdnadsfråga, tycker vi, för patienten har nog med sin sjukdom och det den ska gå igenom. Den ska inte behöva känna att den ska behöva ligga och frysa, så att det tycker vi är viktigt, säger Anders Sandberg. – Vi har ju länge känt att det här är ett bekymmer och kan vi göra någonting åt det här tycker vi att det är ett lyft för hela vår verksamhet, och förhoppningsvis mer nöjda patienter.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".