Regeringen har slösat för mycket

Regeringen borde varit försiktigare med utgifterna under de första åren på 2000-talet. Det anser Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson. Om man inte använt även de pengar som fanns avsatta för oförutsedda utgifter, hade man kunnat sätta in andra insatser nu i lågkonjunkturen.
– Om man hade hållit igen då hade vi nu haft marginaler mot utgiftstaket. Då hade man inte behövt spara just nu, säger Ingemar Hansson. Statens utgifter begränsas av tak Statens utgifter styrs av ett tak, som är en högsta gräns för hur mycket pengar staten får spendera. Precis som i en hushållsbudget finns alltså ett maxbelopp för hur mycket pengar man kan använda. Men den sista biten under detta tak är en marginal för oförutsedda utgifter. I statens budget kallas den för budgeteringsmarginalen. Den ska användas om utgifterna ett år skenar iväg på ett överraskande sätt inom något område. Till exempel om sjukskrivningarna kostar mer än vad de borde eller fler än beräknat blir arbetslösa. Använts till annat Ingemar Hansson, som är chef för den myndighet som gör olika ekonomiska beräkningar, säger att problemet är att regeringen utnyttjat denna budgeterings-marginal till andra satsningar, än de oförutsedda utgifterna, under 2000-talet. – I backspegeln kan man konstatera att riksdag och regeringen var för benägna att utnyttja budgeteringsmarginalen för utgiftsreformer. Det har visat sig att den framtida osäkerheten, både vad gäller arbetslösheten och sjukersättningen, föll in på ett ofördelaktigt sätt. Då hade vi behövt marginalen. Vi var lite för spendersamma när det var bättre tider. Det är mänskligt men beklagligt.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".