Bush: avgörande om Irak inom några dagar

USA räknar med ett avgörande i Irakfrågan inom några dagar och kommer att kräva en omröstning i FN:s säkerhetsråd om den nya Irakresolution som presenterades i förra veckan. Det gjorde president Bush klart i en tv-sänd presskonferens natten till fredag.
Det är dags att alla visar var de står när det gäller Saddam, sa president Bush, och avvisade därmed spekulationer om att USA skulle dra tillbaka sitt, Storbritanniens och Spaniens resolutionsförslag om de märker att de inte har tillräckligt stöd för sin Iraklinje i säkerhetsrådet, samtidigt som han återigen gjorde klart att USA inte behöver FN:s stöd för ett krig. Vill vända opinionen Det var en ganska känsloladdad stämning när Bush gav en av sina få presskonferenser. Svaren var ofta tydligt riktade mot hemmaopinionen och presidenten upprepade gång på gång budskapen att Saddam Husseins regim är ett hot mot omvärlden och framför allt mot amerikanernas säkerhet. Bush sa att han fortfarande hoppas att krig kan undvikas, men att försöken till diplomatiska lösningar är inne i slutfasen och utan tvekan försökte han förbereda den amerikansk allmänheten på att ett krig snart kan bryta ut. Många frågor obesvarade Flera frågor gav han inga raka svar på, till exempel om USA stödjer de brittiska försöken att nå en kompromisslösning i säkerhetsrådet genom att föreslå en tidsgräns för Irak att leva upp till FN:s krav. Vi får avvakta och se vad som händer sa Bush, men pekade samtidigt på att Irak haft tolv år på sig att avrusta, men ännu inte har gjort det och fortsätter att lura FN och omvärlden, enligt presidenten. Ryskt stöd tveksamt Det är också tveksamt om de brittiska kompromissidéerna kan få något stöd från krigsmotståndare som Frankrike och Ryssland, den ryske FN-ambassadören Sergei Lavrov avvisade tanken helt. Det är ju knappast en förnuftig kompromiss att föreslå att kriget ska börja om tre dagar istället för på lördagen, kommenterade Lavrov irriterat. Ny rapport från Blix Senare på fredagen är världens fokus återigen på vapeninspektörernas chef Hans Blix som inför säkerhetsrådet ska presentera en ny rapport. President Bush satte ytterligare press på Blix genom att säga att han har en enda fråga att svara på: har Irak helt och utan villkor avrustat i enlighet med FN-resolutionen 1441? Men även om USA anser att svaret är enkelt och givet väntas Blix rapport ge näring åt både den amerikanska ståndpunkten att Irak ännu inte mött FN:s krav och till de som anser att vapeninspektörerna måste ges mer tid eftersom irakierna nu samarbetar bättre.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".