Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Växande amerikanskt underskott

Publicerat fredag 7 mars 2003 kl 07.03
Underskottet i den amerikanska statsbudgeten, eller den federala budgeten, stiger snabbare och mer än väntat. Det slås fast i nya rapporter från kongressen och nu intensifieras debatten om orsaker och lösningar.
Bushregeringens beräknade underskott på drygt 300 miljarder dollar i år kan istället svälla till 400 miljarder. Det skriver en grupp anaytiker i en rapport till representanthusets budgetkommitté och hävdar att situationen försämrats drastiskt enbart under de senaste månaderna, på grund av en fortsatt osäkerhet och dålig utveckling i både ekonomin som helhelt och på aktiemarknaden. Enligt rapporten kommer underskottet definitivt att öka med ytterligare 30 miljarder dollar jämfört med de siffror som regeringen presenterade för bara någon månad sedan. Det försämrade läget väntas bekräftas i en prognos som kongressens eget budgetkontor presenterar senare på fredagen. Analytikerna tror dessutom att de visserligen svårberäknade kostnaderna för ett eventuellt krig mot Irak och de skattesänkningar president Bush föreslagit kommer att ge ytterligare minus i den federala budgeten. Men här finns olika åsikter, inte minst bland politikerna, framför allt republikarner, som stödjer skattesänkningarna. De räknar med att de kommer att sätta fart på ekonomin igen, leda till fler jobb, större skatteintäkter och därmed minskat underskott. Problemet är att här står analys mot analys och ingen vet säkert. Även om Bushregeringen håller fast vid att minussiffror under några år framöver inte utgör någon större fara, är den medveten om att beskedet om ett snabbt växande underskott kan göra den amerikanska allmänheten än osäkrare och mindre villig att konsumera - något som ytterligare skulle försämra tillståndet i ekonomin. Redan diskuteras sparåtgärder i bland annat de sociala försäkringssystemen och bland andra centralbankschefen Alan Greenspan har varnat för att minussiffrorna kan få negativa konsekvenser för till exempel pensionerna framöver. Men det spekuleras också i att Bush överväger att dra tillbaka en del av skattesänknginsförslaget och satsa mindre på militären, även om det sistnämnda inte är aktuellt förrän Irakfrågan lösts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".