Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt liv för inflyttad Pekingbo

Inom några år kommer 200 miljoner kineser att ha flyttat från landsbygdsområden in till städerna enligt internationella beräkningar. Flera miljoner av dom som flyttat har gjort det olagligt och saknar rättigheter i sina nya miljöer. Vår korrespondent mötte byggjobbaren Ai i Peking som berättar om förföljelse och umbäranden i den kinesiska huvudstaden.
Silver Web Mansion är ett snart färdigt kontorshus i Peking, sjutton våningar högt. En av mängden av nya byggnader som förändrar Pekings stadsbild. I två år har 27-årige Ai Chuan-jiang jobbat här. När jag träffar honom är han ledig, hans far har kommit från den fattiga Guizhou-provinsen för att söka jobb. Från byggarbetsplatsen beger vi oss till en restaurang. När vi äter berättar Ai sin historia. Ingen möjlighet till försörjning Ai begav sig till Peking för åtta år sedan. Det fanns inga möjligheter för mig att försörja mig i min hemby, säger han. Nästan alla yngre män och kvinnor har lämnat byn, kvar finns åldringar, medelålders och barn, berättar Ai. Guizhou-provinsen ligger i södra Kina, i ett av Kinas allra fattigaste områden. En fjärdedel av provinsens invånare lever under existensminimum. Två tredjedelar av befolkningen är analfabeter. Vägar saknas till hälften av byarna. Från Peking tar det 36 timmar med tåg och tio timmar med buss att resa till Ai:s hemby. Agenturer lockar landsbygsfolk Internationella beräkningar har gjorts som går ut på att mer än 200 miljoner kineser kommer att lämna sina byar för att söka sin utkomst i städerna under de närmaste fem-sex åren. I flera större städer finns agenturer som lockar landsbygdsfolk till expanderande städers industrier och byggen. Ai berättar om hårda tider i Peking. Under de första åren bodde han i olika skjul intill arbetsplatserna. Nu är han en eftersökt specialist , firman han jobbat för i fyra år håller honom med bostad. Han tjänar närmare 2 000 kronor per månad och sparar det mesta, men skickar hem delar av inkomsterna när det behövs. Han saknar de infödda Peking-bornas rättigheter. Inga rättigheter i Peking När Ai gifter sig och får barn kan inte hans barn gå i skola i Peking. Det är hembyns mantalsskrivning som gäller. Han måste betala en mängd olika avgifter för att få uppehållstillstånd i Peking. Han är en av närmare fyra miljoner kineser som bor i Peking utan stadsbornas rättigheter. Pekings invånarantal överstiger 12 miljoner. Kanske flyttar jag tillbaka till min hemprovins när jag tjänat mera pengar säger han. Kanske köper jag en bil och öppnar någon liten rörelse. Det är hans dröm.
Lars Gunnar Erlandsson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".