Ökat tryck på sänkt svensk ränta

Trycket ökar på den svenska Riksbanken att följa efter ECB, den europeiska centralbanken, som på torsdagen beslutade att sänka räntan. Riksbankens ränta ligger nu 1,25 procent över ECB-räntan. Första tillfället för Riksbanken att minska det glappet är vid det penningpolitiska mötet den 17 mars.
Både tillväxtsiffrorna och inflationssiffrorna måste skrivas ner, och det inte obetydligt. Det sa ECB-chefen Wim Duisenberg när han i torsdags eftermiddag motiverade beslutet att sänka räntan med en kvarts procentenhet - från redan låga 2,75 procent ner till 2,5 procent. Euro-området, framförallt Tyskland, står stilla och någon snabb vändning går inte att se. Till det kommer risken för krig i Irak som redan innan det startat, om det nu startar, påverkar ekonomi. Den osäkerhet som sprider sig, gör att företagen blir mindre benägna att ta risker med nya investeringar och konsumenterna sparar istället för att handla. Duisenberg antydde också att det ECB står beredd att sänka räntan ytterligare om ett krig lägger ytterligare sordin på världsekonomin. Alltfler räknar nu med att även Riksbanken kommer at sänka räntan för att hjälpa den svenska ekonomin på traven, något som kan behövas om man ska tro finansminister Bosse Righolm som tidigare i veckan skruvade ner prognosen för årets tillväxt ordentlig. Ringholms chef, statminister Göran Persson, räknar med att det kommer räntesänkningar även i Sverige. Men han är noga med att påpeka att det är Riksbanken som avgör den saken. Riksbankens ränta ligger nu 1,25 procent över ECB-räntan. Första tillfället för Rriksbanken att minska det glappet är vid det penningpolitiska mötet den 17 mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".