Rekordhög arbetslöshet i Tyskland

Europas största ekonomi, den tyska, fortsätter att ha stora problem. Den eventuella positiva effekten av gårdagens räntesänkning från den europeiska centralbanken överskuggades av nya rekordhöga siffror för arbetslösheten.
4,7 miljoner arbetslösa, eller 11,3 procent, det är den högsta siffran sedan 1998 och den tyska regeringen pressas nu allt hårdare från alla håll. På fredagen offentliggjordes till exempel en av den tyska riksbanken, Bundesbanks, regelbundna rekommendationer till den tyska regeringen där man kräver snabba reformer i löne- och arbetsmarknadspolitiken. Tyskt problem Bundesbank poängterar också att de tyska problemen inte bara kan skyllas på den rådande lågkonjunkturen, utan till stor del är ett unikt tyskt problem, där just oförmågan till reformer är en av huvudorsakerna till stagnationen och den höga arbetslösheten. Låg börsnivå Gårdagens räntesänkning från den europeiska centralbanken togs förstås emot med viss glädje i Tyskland. Men möjligen var ändå besvikelsen över att det bara blev en kvart procents sänkning, och inte en halv procent större och Frankfurtbörsen slutade på fredagen också på sin lägsta nivå sedan 1997. Finansminister Hans Eichel sa i en kommentar att i arbetet på att hålla det tyska underskottet under EU-kravet på tre procent, är ändå räntesänkningen en viktig psykologisk hjälp. Lägre tillväxt Men någon konkret ljusning har inte märkts. Efter europeiska centralbankens räntesänkning skrev ändå ett av Tysklands mest ansedda ekonomiska institut IWH, ner sin tillväxtprognos för året från 1,1 till 0,8 procent.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".