Anställningsstöd nu även till yngre

Fler ska arbeta och den kompetens som finns ska komma till bättre nytta. Det kan man säga är innebörden i det förslag som arbetslivsminister Hans Karlsson med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet på fredagen lämnade till riksdagen.
Det riktigt nya i det förslag som presenterats på fredagen är att anställningsstödet utvidgas. Med förslaget kommer ett särskilt anställningsstöd att kunna lämnas även till personer som inte fyllt 57 år och ersättningen till arbetsgivaren höjs samtidigt. Särskilt förslag för invandrare Nytt är också att även de som har jobb ska kunna få en bristyrkesutbildning. Där riktar sig förslaget specifikt mot högutbildade invandrare som idag jobbar under sin kompetens. Totalt räknar regeringen med att en sådan här utbildning som kommer att finnas på försök från september i år och fram till 2005, kommer att kunna ges till runt 3 000 personer. Inga nya pengar Redan känt är att särskilda arbetsförmedlare ska hjälpa invandrare med särskilda behov att hitta jobb. För det avsätts 300 miljoner kronor som beräknas räcka till 300 förmedlare. Inga nya pengar avsätts utan tas inom den ram som Arbetsmarknadsstyrelsen redan har.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".