Allt fler företag flyttar från Sverige

Antalet företag med huvudkontor i utlandet fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, som presenterades på fredagen. Det är främst utländska handelsföretag som står för ökningen, säger Anne-Christine Strandell, analytiker på ITPS.
– Det absolut viktigaste är att utländska företag dominerar kraftigt, säger Anne-Christine Strandell. Merparten som står bakom ökningen är handelsföretagen som importerar och säljer fordon, elektronik och olja. Svenska företag blir uppköpta Främst är det alltså handelsbolagen som flyttar sina huvudkontor utomlands, något som beror på att svenska företag blivit uppköpta och nu är utlandsägda. Statistiken visar att från år 2000 fram till i dag har antalet huvudkontor i utlandet ökat med drygt 15 företag sedan den senaste mätningen, från 74 stycken år 2000 till 92 stycken i år. Ökningen är dock mindre än den i slutet av 90-talet Inte dåliga villkor Det finns flera orsaker till varför företagen vill flytta sina kontor. Men enligt rapporten från ITPS har det inte så mycket att göra med att villkoren för företagen skulle vara dåliga i Sverige. Anne-Christine Strandell säger att företagen istället väljer att flytta utomlands eftersom de inte har så många anställda i Sverige.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".